Slider

Video

Politik

Berita Semasa

Global

Jenayah

Sukan

Hiburan

» » Korea Selatan 'panaskan badan'

SEOUL: Tentera Korea Selatan mengumumkan pihaknya mengadakan latihan senjata awal pagi tadi sebagai tindak balas ujian nuklear Pyongyang semalam, dengan menyasarkan kawasan lokasi ia diadakan.

Ketua staf tentera Korea Selatan dalam satu kenyataan berkata, latihan tentera itu membabitkan peluru berpandu udara jarak jauh dan peluru berpandu balistik.

"Latihan hari ini hanya membabitkan tentera Korea Selatan, namun kami bersiap sedia untuk mengadakan ujian dengan tentera Amerika Syarikat (AS)," kata kenyataan itu.

Sementara itu, AFP melaporkan tentera Korea Selatan menjalankan latihan simulasi serangan terhadap tapak pelancaran nuklear Korea Utara.

Agensi berita Yonhap yang memetik ketua staf tentera melaporkan, latihan itu adalah susulan ujian nuklear kali keenam Korea Utara dan ia membabitkan peluru berpandu balistik Hyunmoo dan jet pejuang F-15K.

Semalam, Korea Utara meletupkan bom hidrogen yang direka untuk peluru berpandu jarak jauh dan Pyongyang menyifatkan ujian itu sebagai 'satu kejayaan besar'. - Reuters/AFP

«
Next
Catatan Terbaru
»
Previous
Catatan Lama

Tiada ulasan: